Fundació Joan Oró

Blog de notícies

Presentació de l’Any Joan Oró en commemoració del centenari del naixement del bioquímic lleidatà

28 Nov, 2022

El programa de l’Any Joan Oró, que commemora el centenari del naixement del cèlebre bioquímic lleidatà, se centrarà a apropar el llegat científic i els valors personals d’aquesta figura cabdal en l’estudi de l’origen de la vida. En el marc de diferents activitats, principalment al territori català, l’objectiu de l’Any Joan Oró és fer arribar a tots els públics la figura de Joan Oró i Florensa (1923-2004), tant per les seves excepcionals aportacions científiques com per la seva trajectòria vital que permet difondre valors clau com ara la humilitat, l’emprenedoria, la valentia o la recerca com a instrument per fomentar la pau al món.

En l’acte de presentació de les principals activitats de l’Any Joan Oró, celebrat avui a la Delegació del Govern a Lleida, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha destacat el compromís institucional transversal juntament amb provinent d’empreses i organismes privats en la commemoració del centenari de Joan Oró. Pel conseller Nadal, la celebració de l’Any Oró representa “la suma d’energies molt diverses que conflueixen en la voluntat de fer una commemoració rodona i d’assegurar que no només es tracta d’una eufòria momentània, sinó que es planifica amb voluntat de continuïtat i permanència”. En opinió del titular de Recerca i Universitats, a més, és important que “gaudim de les aportacions científiques i tècniques de Joan Oró, però també que intentem traslladar el seu esperit als joves d’aquest país per tal que adquireixin la passió pel coneixement i per la ciència que va ser un dels seus trets més definidors”.

Joan Oró i Florensa va marcar fites històriques en l’origen de la vida al nostre planeta. Entre les seves aportacions científiques, destaca el descobriment de la síntesi de l’adenina, un maó fonamental de l’ADN i del metabolisme cel·lular, en les condicions que regnaven en la Terra primitiva, així com l’assessorament a la NASA en l’anàlisi de les mostres lunars de les missions Apol·lo i els experiments de cerca de via que les naus Víking van efectuar a Mart.

L’Any Joan Oró, impulsat per la Fundació Joan Oró i el Departament de Recerca i Universitats, disposa també del suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i un ampli suport institucional, així com amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa” i de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. La commemoració vol atreure més de 100.000 persones gràcies als diferents actes de divulgació científica programats, i que tenen com a objectius principals:

  1. Donar a conèixer la figura de Joan Oró i Florensa.
  2. Apropar al públic l’enigma sobre l’origen de la vida i la cerca en altres planetes.
  3. Despertar en el públic l’emoció per la vida i celebrar-la.
  4. Incentivar vocacions científiques.

El comissari de l’Any Joan Oró, l’astrònom Joan Anton Català i Amigó, ha explicat que el programa d’activitats té quatre pilars fonamentals: una exposició de gran format i caràcter itinerant, diversos cicles de conferències adreçats a tots els públics, el projecte educatiu Missió Joan Oró, i diferents publicacions i continguts audiovisuals. “Un programa que mantindrem viu per incorporar les propostes d’entitats d’arreu de Catalunya per donar a conèixer una figura històrica i irrepetible”, ha assenyalat Català.

+ notícies

Fundació Joan Oró

Ramon i Cajal, 2 altell esquerra
25003, Lleida

Tel. +34 973 27 93 96

administracio@fundaciojoanoro.org

 

 

 

La Fundació Joan Oró és una institució sense ànim de lucre creada amb l’objectiu de promoure l’obra del científic Joan Oró i impulsar la divulgació científica i la recerca especialment entre els joves.