Fundació Joan Oró

Memòria d'activitats
Joan Oró

La Fundació Joan Oró ha tingut com a finalitat des dels seus inicis contribuir a la divulgació, difusió i formació de la ciencia, especialmente en els camps de l’espai i de la vida, així com l’ecològia i el medi ambient.

 

2020. Exposició de la figura del Dr. Joan Oró al Museu de l’Aigua.

Nova exposició sobre la figura del Joan Oró. Pròximament.

 

2019. Jornada sobre el dolor

Un total de10 prestigiosos especialistes varen participar en la Jornada de Salut que organitzà la Fundació Joan Oró el 16 d’octubre a la sala CaixaForum de Lleida. Els Ponents explicaran durant la seva intervenció sobre el control i tractament del dolor.

El director Científic de la mateixa és el Dr. Josep Prim i col·laboren amb l’esdeveniment l’Ajuntament de Lleida, l’Obra Social de CaixaBank, La Diputació de Lleida i la Universitat de Lleida

Els temes a tractar i els ponents que van intervenir són:

  • “Nous fàrmacs pel tractament del dolor” a càrrec del Doctor Xavier Vilà Justribó. Anestesista, cap clínic. Servei d’anestèsia i tractament del dolor. Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.
  • “El dolor del mico” Per la Doctora Jenny Moix Queraltó. Psicòloga. Professora de la Facultat de Psicología Universitat Autònoma de Barcelona.
  • “Tractament de la fibromiàlgia” Pel Doctor Doctor Fernando Martínez Pintor. Reumatòleg.Clínica Corachan de Barcelona.
  • “El dolor des del punt de vista de la psiquiatria. L’efecte placebo.” A càrrec del Doctor Carles Lupresti Abelló, Psiquiatre. Cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia. Quiron Salut de Barcelona i Centre Avantmedic de Lleida.
  • “Nous conceptes en cirurgia mínimament invasiva als estats degeneratius de l’eix raquidi.”Pel Doctor Ricardo Ruiz-López. Neurocirurgià. Director Clínica Vertebra de Barcelona.
  • “Valoració del dolor des del punt de vista legal” A càrrec del Doctor Juan Sánchez Montaña. Professor de Medicina Legal de Barcelona
  • “Tècniques neuroquirúrgiques pel tractament del dolor.” Pel Doctor Joan Molet Teixidor. Neurocirurgià. Ex cap de Servei de Neurocirurgia de l’Hospital Sant Pau de Barcelona.
  • “Diagnòstic i tractament del mal de cap.” A càrrec del Doctor Feliu Titus Albareda i doctor Joan Prat Rojo. Neuròlegs.
  • “Dormir amb dolor.” Per Francesc J. Segarra. Somnologist (expert in sleep medicine by esrs)- Coordinador Clínica del Son Estivill. Fundació Estivill. Codirector Unitat Patologia del Son – Hospital Universitari General de Catalunya.

 

2018. Jornada sobre el mal d’esquena

Un total de 12 prestigiosos especialistes varen participar en la Jornada de Salut que organitza la Fundació Joan Oró el 18 d’octubre a la sala CaixaForum de Lleida. Els Ponents explicaran durant la seva intervenció la Prevenció i el Tractament del Mal d’Esquena.

El director Científic de la mateixa és el Dr. Josep Prim i col·laboren amb l’esdeveniment l’Ajuntament de Lleida, l’Obra Social de CaixaBank, La Diputació de Lleida i la Universitat de Lleida.

Els temes a tractar i els ponents que van intervenir són:

  • “Osteopatia a la Columna Vertebral”, a càrrec de Joan Aragón, Osteòpata de la clínica Cocharán de Barcelona.
  • “Aportació Terapèutica del Mal d’Esquena de les Unitats de Dolor Crònic”, per Xavier Vilà Justribó, cap de la secció del servei d’anestèsia reanimació i terapèutica del dolor de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.
  •  “Influència del Temps en la Salut de les Persones” amb Tomàs Molina Bosch, cap de Meteorologia de TV3.
  • “Fisioteràpia de Columna” amb Toni Bové, del Centre de Rehabilitació Toni Bové de Barcelona.
  • “Dormir Bé per viure millor” a càrrec de la doctora Núria Roure, psicòloga i Experta en Somnologist de la Unitat de la Son de la clínica de Ponent de Lleida.
  • “Manifestacions Neurològiques de la malformació Chiari I”, Dr. John Oró, neurocirurgià de Colorado. Institut del Medical Center Aurora de Colorado (Usa).
  • “Esquena, Esports i Fitness”, a càrrec de la Doctora Lucia Banyeres Badia del Centre Ekke de Lleida.
  • “Neuronavegació a la columna vertebral”, pel Doctor Ramon Florensa, Neurocirurgia del  Centre Mèdic Teknon de Barcelona.
  • “Estat del Tractament Amb Cèl·lules Mare”, Doctor Lluís Orozco, Director Científic. Institut de teràpia Regenerativa Tissular. Centre Mèdic Teknon de Barcelona.
  • “Cirurgia Robòtica Aplicada a la Columna Vertebral”, Doctor Robert Lastra, Institut Oliver Ayats. Centre Mèdic Teknon de Barcelona.
  • “Neurocirurgia Globlal”, a càrrec del Doctor Josep Piquer, cap del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital Alzira i de la Fundació Ned de Valencia.
  • “Trenta-Nou Anys de Neurocirurgia. Evolució de la Neurorcirurgia Viscuda”, pel Doctor Joan Oró, neurocirurgià de Colorado. Institut del Medical Center Aurora de Colorado (Usa).

 

2017. Exposició Any Oró al Museu del Clima i la Ciència.

L’exposició recorre la trajectòria científica i personal del científic lleidatà i presenta un recull d’objectes personals del doctor Joan Oró, molts d’ells inèdits, cedits principalment per la seva família.

El llegat està format per diaris personals, apunts, treballs científics, fotografies i altres objectes. Un dels elements més representatius que Lleida conserva vinculat a la vida de Joan Oró és la reproducció de la lluna emprada per la NASA per al projecte de l’Apol·lo 11, en què va treballar el científic, i que ha estat cedida per la NASA.

El llegat engloba prop d’una vintena de documents gràfics originals de la NASA, amb fotos, plànols i altres, així com 25 meteorits i dues maquetes de la lluna i mart.

El llegat inclou una dotzena de quaderns de notes manuscrites originals del Joan Oró, quadres, diapositives, una cinta de cinema de 16mm amb el NODO i una quarantena de llibres de temàtiques variades com astronomia, biologia i documentació original de la NASA. Entre altres curiositats també s’exposarà un Macintosh original i una càmera Polaroid. També hi haurà els reconeixements al científic lleidatà, entre ells, quatre medalles.

1997. Setmana del Cosmos, la Terra i el Medi Ambient

Com a primera activitat per donar a conèixer el projecte es va organitzar la Setmana del Cosmos, la Terra i el Medi Ambient, celebrada a Lleida els dies 29 i 30 de setembre i 1, 2 i 3 d’octubre. La Setmana va comptar amb la participació de ponents que es poden incloure entre els millors especialistes en els camps tant del cosmos, la terra com del medi ambient.

Entre d’altres podem destacar el professor Frank Drake, president del SETI Institute, i un dels principals especialistes en la investigació de la vida intel.ligent en altres sistemes planetaris ; el professor Wayne Slattery, investigador de la relació entre Terra i la Lluna a través de les supercomputadores ; l’astrònom i professor de la Universitat de Hawaii, Tobias Owen ; els professors David Oró i Loretta Weis, investigadors al Laboratori de los Alamos sobre el camp magnètic i la protecció de la vida a la Terra ; i el Dr. Paul Butler, que conjuntament amb el professor Geoff Marcy varen continuar el descobriment del primer planeta extra-solar pel professor Michel Mayor de l’Observatori de Ginebra i despres ells mateixos, Butler i Marcy, descobriren des d’observatoris a California i Hawaii un gran nombre de planetes fora del Sistema Solar, el que es considera un dels descobriments més grans del segle XX.

 

1996. Presentació de la seva biografia el Dr. Joan Oró

 Amb motiu de la presentació de la seva biografia el Dr. Joan Oró, ens va fer un breu passeig pel seu passat, donant-nos unes pinzellades de com i perquè la seva vocació va quedar dirigida a l’estudi de l’origen de la vida.

1996. Jornada “La Innovació en la comercialització de les empreses agràries”

Jornades organitzades el dia 28 de març en col·laboració amb la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Lleida, i dirigides al món de l’empresa agrícola, pilar del teixit industrial de les terres de ponent.

 

 1996. Jornades “La Neurocirurgia cap al 2000”

Organitzades per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, la Societat Catalana de Neurocirurgia i la Fundació Joan Oró, durant el mes d’Octubre.

Reunió de caràcter internacional on es van poder debatir els nous avenços de la neurocirurgia i com les noves tecnologies poden afavorir al seu millor funcionament.

 

1996. Jornades sobre art i noves tecnologies

Jornades organitzades conjuntament entre la Fundació Joan Oró, la Fundació Catalana per a la Recerca i el Cercle de Belles Arts de Lleida, durant els mesos d’Abril i Maig.

Aquestes jornades volien ser un pont d’enllaç entre l’art i les noves tecnologies; de vegades l’aparició de noves tecnologies, amb les quals es modifiquen els nostres hàbits socials i culturals, genera unes grans expectatives i a la vegada un cert temor.

Organitzades en tertulies, volien aportar uns elements bàsics de reflexió entorn de la revolució informàtica i del món de la creació i la teoria de l’art.

 

 1995. Organització de l’Exposició sobre el Sistema Solar.

Exposició itinerant cedida per la Fundació Catalana per a la Recerca, va estar exposada durant el mes de novembre de 1995 a la seu de la Fundació «La Caixa».
Durant aquest mes va ser visitada per més de 1000 persones, i 10 grups escolars.

La inauguració de la mateixa va estar a càrrec del Dr. Joan Oró amb la conferència «Origen de la vida i l’exploració del Sistema Solar».

L’exposició comptava, per una millor comprensió, amb la projecció de vídeos, «l’Impacte del Cometa Shoemaker-Levy amb Júpiter», «Els desastres meteorològics», Reportatge de l’exploració del sistema solar» i també algunes conferències i visites guiades per a distints grups.

Aquesta exposició explica què és el Sistema Solar i quins són els elements que en formen part mitjançant un material fotogràfic força interessant acompanyat per textos de caràcter eminentment pedagògic.

En 16 plafons s’exposen les característiques principals de la Via làctia, del Sistema Solar, del Sol com a font de vida, i de la Lluna i dels viatges que s’hi ha realitzat; es descriuen els diferents planetes, agrupats segons característiques comunes, i els anomenats rodamons (asteroides, cometes i meteorits) per acabar fent una gran descripció del nostre planeta: la Terra.

 

 1995. Participació en el Congrès “Camins Creuats”

Que en homenatge al Sr. Víctor Siurana, anterior Rector de la Universitat de Lleida, va organitzar la Universitat del 23 al 27 d’Octubre. La cloenda del Congrés va ser a càrrec del Dr. Joan Oró.

 

1995. Col.laboració en l’organització del «VI Congreso de la Sociedad Española de Biologia Celular»

Organitzat per la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, durant els dies 19, 20, 21 i 22 de setembre de 1995 a la ciutat de Lleida.

 

1994. XXIX Jornadas de Genètica L’uso-Espanyoles

Del 6 al 8 d’octubre es van realitzar a Lleida, les Jornades de Genètica L’uso-Espanyoles, on la Fundació Joan Oró va ser una de les entitats patrocinadores, junt amb altres institucions i empreses com per exemple: Ministerio de Educación y Ciencia, Ajuntament de Lleida, Universitat de Lleida, Diputació de Lleida, LaCaixa, Sociedad Española de Genética, Caixa de Terrassa, entre d’altres.

 

1994. Jornades Estatals d’Astronomia

Durant els dies 29, 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre es va celebrar a la ciutat de Lleida, les Jornades Estatals d’Astronomia, organitzades per la Fundació Joan Oró, la Societat Astronòmica de Lleida, la Fundació La Caixa, l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Jornades que van poder comptar amb la presència d’il·lustres científics, tant d’àmbit nacional com internacional, que van parlar de l’estat de l’Astronomia en les seves diferents vertents, com pot ser: Heliofísica, Cosmologia, Planetària, Cometària, Biologia Espacial, existència de vida a altres espais del Cosmos, informàtica aplicada a l’observació astronòmica, també van comptar amb la participació de tècnics i titulats universitaris, docents, afeccionats a l’Astronomia que col·laboren amb observatoris astronòmics professionals i amateurs.

 

1994. Jornades sobre Incendis Forestals

Els dies 16 i 17 de Novembre es van celebrar a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria agrària, ETSEA de la Universitat de Lleida, les Jornades sobre Incendis Forestals, organitzades per la Fundació Joan Oró i l’ETSEA. Va ser un fòrum de debat on tractar la problemàtica i les possibles solucions de la desforestació i dels incendis dels nostres boscos. Vam comptar amb especialistes en el tema de l’àmbit internacional.

Els organitzadors es tenien previst, doncs, un doble objectiu: d’una banda l’elaboració de propostes sobre la gestió dels incendis forestals que puguin ser útils a l’administració com per exemple la seva predicció i prevenció, les tècniques d’extinció, els efectes del foc sobre els ecosistemes forestals, les seves possibilitats de regeneració i els problemes jurídics associats a aquests.

D’altra banda la discussió i elaboració de futures línies de recerca multidisciplinàries sobre els incendis de forestals entre els que hi col·laboren investigadors de la pròpia Universitat de Lleida.

 

1993. Màster per a Tècnics en Productes Hortofructícoles

En col·laboració amb l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida, vam organitzar un Màster de postgrau per a especialitzar a llicenciats en Biologia, Química, Veterinària, Enginyers, etc. en el conreu, l’estudi i la comercialització de productes hortifrutícoles. La importància d’aquest tipus de productes a la zona fa que els titulats amb aquest màster, tinguin moltes possibilitats de desenvolupar una tasca professional a la zona.

Aquest curs que s’inicià el 24 de maig i finalitzà el 18 de juny, estava dirigit a postgraduats, enginyers, llicenciats, estudiants i professionals interessats en la comercialització dels productes hortofructícoles.

L’objectiu principal d’aquest curs era profunditzar en l’estudi dels aspectes relatius a la producció, conservació i maneig de fruita i hortalisses. Es donà importància en la gestió empresarial i estudi de mercats per optimitzar la comercialització de productes de qualitat.

El curs de postgrau va constituir una de les parts que constava el Màster Europeu de Productes Hortofructícoles que s’estava realitzant de manera itinerant durant 6 mesos en 6 Universitats del Sur d’Europa, entre les quals s’hi trobà la Universitat de Lleida.

 

1993. Primer Simposi Internacional de Biomedicina.

L’any 1993 vam organitzar, conjuntament amb la Universitat de Lleida i la Universitat de Houston, el Simposi Internacional de Biomedicina (SIB’93), dirigit al món científic en general i de la medicina en particular, va voler ser un impuls al desenvolupament de la investigació mèdica a la Universitat de Lleida i al nostre país.

Aquest simposi es realitza dins de l’àrea general de la Medicina Preventiva amb èmfasi sobre el càncer. A més de presentar determinats tractaments oncològics, es destaquen els estudis genètics i els avenços recents sobre les Bases Moleculars del Càncer, els Oncògens, Antioncògens i d’altres factors d’estímul recents relacionades amb la terapèutica del cervell i el cor humà.

El Comitè d’Honor va estr presidit pel molt Honorable Jordi Pujol, President de la Generalitat de Catalunya. El Comitè Científic d’Honor va estar presidit pels professors Severo Ochoa i Federico Mayor Zaragoza.

La conferència plenària de cloenda del Simposi fou impartida pel Premi Nobel Professor Roger Guillemin, junt amb ell vam comptar amb la participació dels especialistes més rellevants en les matèries del Simposi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

      Fundació Joan Oró

      Ramon i Cajal, 2 altell esquerra
      25003, Lleida

      Tel. +34 973 27 93 96

      administracio@fundaciojoanoro.org

       

       

       

      La Fundació Joan Oró és una institució sense ànim de lucre creada amb l’objectiu de promoure l’obra del científic Joan Oró i impulsar la divulgació científica i la recerca especialment entre els joves.